Connecting to LinkedIn...

a

Blog

Werken in het buitenland. Wat zijn de verschillen tussen Nederland en Ierland?

Blog Verschillen

Werken in het buitenland. Wat zijn de verschillen tussen Nederland en Ierland?

Ik ben nu al een tijdje aan het werken in het buitenland bij Jobcoconut in Dublin.En ik kan nu met zekerheid zeggen dat er toch wel wat verschillen zijn tussen  Nederland en Ierland?

 

Dus hieronder de 8 verschillen tussen Nederland en Ierland:

1.     Alles goed?

Wanneer je gaat werken in Ierland wordt er vaak aan je gevraagd: how are you? Dit betekent dan gewoon hallo. Soms krijg je de vraag: Story? De eerste keren ga je hier nog aardig op in. Alleen zal hij/zij je dan wel raar aankijken en verder gaan. Ga hier dan niet op in of een kort antwoord te geven zoals “Grand” aangezien ze vaak al weg- of doorlopen.  

2.     Men kent geen kou

Het mag dan warmer zijn in de wintermaanden in Dublin maar met 10 graden Celsius hebben de vrouwen nog steeds hun zomer jurkje aan. Ik weet niet hoe ze het doen maar het zal wel tropisch zijn voor hen. Waar ik al bij wijze van spreken een vest, winterjas en twee paar sokken aantrek, lopen de Ieren met blote benen en zonder jas. Na een week hard werken in Ierland, besluit je dan toch een avond uit te gaan met de centen die hebt verdiend met werken in het buitenland. Verbaas je niet over de outfits en de weerstand van de Ieren.

3.     Peace,  twee en ruzie liggen dicht bij elkaar

Denk aan de manier hoe je jouw vingers opsteekt. Wanneer je bijvoorbeeld een biertje besteld in een pub met luide muziek. Dan ken je het wel, je gebruikt je vingers om je bestelling door te geven. MAAR! Denk eraan hoe je vingers opsteekt, wanneer je er twee wilt, maak dan een peace met je vingers. Draai je hand niet om, dit is een net iets nettere manier om je middel vinger op te steken.  Anders kun je wel eens een vinger breken en dit helpt je niet echt met werken in het buitenland.

4.     Het spijt me

Stoot jij iemand aan in Ierland, dan zegt de persoon die jij hebt aangestoten gelijk zonder pardon I’m sorry. In plaats van de kijk uit je doppen die je hier in Nederland krijgt. Men is hier van nature gewoon net wat vriendelijker. Zorg er wel voor dat jijzelf dan ook gelijk even sorry zegt dit is wel zo netjes.

5.     Get your Nikes on

Werken in het buitenland kent een andere dresscode,  `s ochtends, arm of rijk, iedereen gaat naar zijn werk met gympies aan. Zie je het voor je een pak,  ja dus een driedelig pak met knal gele gympen. En dit geld niet voor alleen de mannen nee ook de vrouwen nemen de hakken mee in de tas en trekken de nikes aan.

6.     Het van de andere kant bekijken

Dan ben je in het buitenland. Denk erom iedereen rijd hier aan de linker kant van de weg. Als je dit even vergeet kan het

 je zeker even verrassen.Dit kan wel eens wat getoeter opleveren, aangezien de toeter hier snel gevonden is door de chauffeur.

7.     Vast contract

Werken in het buitenland kent een andere contract vorm. Heb je een baan nodig? In Ierland krijg je  geen “lullige” half jaar contractjes en heb je geen risico op het niet eens meer krijgen van deze half jaar contracten omdat ze dan verplicht zijn jouw een vast contract aan te bieden. Met werken in het buitenland is dit vaak niet zo. In Ierland krijg jij gelijk een vast contract onder je neus. Echter, bij wan prestaties kan de werkgever je wel makkelijker ontslaan dan in Nederland.

8.     Uurtje eerder uit bed

Werken in het buitenland zal toch vaak betekenen, eerder opstaan. Nederland ligt een uurtje verder dan Ierland. Dit betekent dat wanneer het daar 9 uur is in Nederland en de werkdag begint,  het in Ierland 8 uur is.

Ga je werken in het buitenland en dan de Nederlandse markten bespelen kan dit betekenen dat jawel, jij om 8 uur aan je bureau zit. Echter, kun je dan ook een uurtje eerder naar een van de vele pubs gaan in Ierland, voor de echte Ierse gezelligheid.

Latest jobs in: Job coconut