Connecting to LinkedIn...

a

Blog

Werken in het buitenland, “wij hadden dat niet in onze tijd”

Blank

Toen ik voor mijn vertrek naar Ierland langsging bij mijn oma om haar te vertellen over mijn reis, gaf zij mij na wat lichte kritiek al snel aan dat ze het heel fijn vind voor mij. Ze was zelfs een beetje jaloers, ze zei: "wij hadden dat niet in onze tijd" en gaf hierbij al snel aan dat zij ook graag een avontuur als dit zou willen beleven. Zelf heeft ze nooit kunnen werken in het buitenland.

De kijk die men had op werken in het buitenland was toen anders

Men keek niet verder dan de eigen omgeving, tenzij dat nodig was. Gelukkig kan dit vandaag de dag wel, en is het daardoor voor de `gewone` man of vrouw wel mogelijk om te starten met een nieuwe baan, een nieuwe carrière, een nieuw leven door te werken in het buitenland. Daar waar je vroeger moest je emigreren om te werken in het buitenland en een jaartje dus niet snel mogelijk was.

Werken moest je gezin onderhouden, wou je dit in het buitenland doen, dan was dit maar een “gekke” ambitie. Tegenwoordig is het een voordeel dat je wil werken in het buitenland, dat je werkt in het buitenland of dat je gewerkt hebt in het buitenland.

De reis om te werken in het buitenland

Werken in Europa was vroeger veel moeilijker dan dat het vandaag de dag is. Er was nog geen vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese unie. Vliegen was een luxe, dat wat vandaag de dag voor iedereen mogelijk is door low-budget airlines.

Wil je gaan werken in het buitenland, dan was Schiphol airport vroeger de enige optie.

Tegenwoordig kan je via Maastricht, Eindhoven, Flevoland, Groningen, Brussel, Charleroi en ook Schiphol. Er is meer en meer interesse in vliegen, daardoor is het aanbod van vluchten ontzettend toegenomen.

Een vlucht naar een ander land is al binnen een dag geboekt, en zit je morgen al in het buitenland om daar te gaan werken. En zo snel kan je ook weer terug voor verjaardagen of andere zaken.

Contact en werken in het buitenland

Door apps als Skype en Whatsapp is contact houden tijdens het werken in het buitenland  makkelijker en beter dan ooit. Een appje is binnen een seconde aan de andere kant van de wereld, kan je bijvoorbeeld nog net even die vriend of vriendin succes wensen. Op Skype kan je met video chatten. Zo is het net alsof je aan de andere kant van de tafel zit terwijl jij aan het werken bent in het buitenland.

De euro en de invloed op werken in het buitenland

Werken in Duitsland kreeg je betaald in de Duitse frank, die moest je omruilen naar de gulden in Nederland. Werken in België kreeg je betaald in de Belgische frank. Tegenwoordig hebben we een gemeenschappelijke munt, de euro. Door de invoer van deze euro kan je nu werken in Zuid-Spanje en in dezelfde munt betaald krijgen als in Nederland. Zo kan een jaar werken in het buitenland precies datgene opleveren dat jij er van verwacht en is het omwisselen van munteenheden dus geen probleem meer.

Word dus niet zoals mijn Oma, met die gedachte van ”wat als”. Dat het niet kan in deze tijd is geen geldig excuus meer. Wij kunnen het wel, wij kunnen werken in het buitenland.

Latest jobs in: werken in het buitenland