Connecting to LinkedIn...

a

Blog

Werken in het buitenland, 3 tips voor je CV

Men 311308 1280

Published: 23rd October 2015

Werken in het buitenland – 3 tips voor je CV

Je hebt de beslissing gemaakt om te gaan werken in het buitenland. Wat is nu de eerste stap behalve geschikte vacatures in het buitenland te vinden? Een juiste CV schrijven om in ieder geval uitgenodigd te worden voor een eerste (telefoon) interview. Gebaseerd op CV’s en feedback van klanten zijn dit de drie belangrijkste tips voor het schrijven van je CV.

Schrijf je cv in het Engels

Het klinkt misschien simpel maar op Jobcoconut zien we nog regelmatige een Nederlandstalige CV’s voor een Nederlanstalige baan in het buitenland voorbijkomen. Ondanks dat de werkgever/recruitment agency Nederlands sprekenden zoekt betekent het niet dat de recruiter/hr medewerkers die cv’s screenen Nederlands spreeken. Voor vrijwel alle bedrijven die internationaal opereren is Engels de tweede taal en zorg je CV in deze taal in geschreven. Wil je werken in Polen kun je ook best een Poolse versie van je CV toe sturen maar zorg dat je Engelse CV als eerste wordt vestuurd.

Nederlands arbeirdsrecht maakt je een jobhopper?

Een vraag die we vaak van bedrijven krijgen is waarom mensen die in Nederland hebben gewerkt zo vaak van baan veranderen. Zeker starters en studenten. Het antwoord is simpel maar veel bedrijven buiten Nederland en België zijn hier niet bekent mee. Het Nederlandse arbeidsrecht! Bedrijven in Nederland geven niet snel een vast contract en bieden daarom meestal tijdelijke contracten aan om je daarna te vervangen met iemand anders op een tijdelijk contract en jij moet weer opzoek naar de volgende werkgever. Wil je gaan werken in het buitenland en heb je toch vrij veel verschillende werkgevers gehad in een kort tijdsbestek? Leg de reden van vertrek duidelijk uit op je CV zoals temp contract, seasonal contract or temp agency.

Studie is belangrijk maar ervaring net iets meer

In Nederland en België is soms voldoende om een commerciële opleiding te hebben op HBO of hoger om bijvoorbeeld te starten als een Key Account manager. Wil jij werken in het buitenland dan is een opleiding leuk en soms ook vereist maar hier telt ervaring net zo zwaar. Dus vergeet niet al je ervaring op je CV te noemen (als je een starter bent) want die 3 maanden outbound sales tijdens je studie wegen soms net zo zwaar als 4 jaar theoretische opleiding met weinig tot geen praktijk ervaring. Leg uit wat je gedaan hebt, wie je klanten waren etc. zodat je de persoon die je CV leest ziet welke theoretische en praktische kennis je hebt!


Verder zijn er uiteraard nog wat andere zaken om rekening mee te houden en die kun je op onze Engelse blog lezen. Weet je voldoende registreer dan je Engelse cv hier en begin hier met het solliciteren voor Nederlandstalige banen in het buitenlandLatest jobs in: CV tips