Connecting to LinkedIn...

a

Blog

Werken in het buitenland, van bruto naar netto

Money 256319 1280

Published 9th Ocotober 2015

Werken in het buitenland,  van bruto naar netto

Wanneer je gaat werken in het buitenland zul je andere belastingen moeten gaan betalen. Maar hoeveel is dit nou? En is het veel vergeleken met Nederland? In deze blog hebben we het over het verschil in loonsbelasting per land. Dus wat verdien je nou netto (onder de streep.

 

Hieronder staan 4 populaire bestemmingslanden om in te gaan werken in het buitenland en deze worden vergeleken met elkaar door middel van het netto inkomen per land.

 

“Verschilt het per land?”

 

Alle gegevens zijn gebaseerd op een ongehuwd persoon van 25 jaar oud zonder kinderen met een bruto inkomen van € 22000 per jaar. Alle gegevens zijn zo standaard mogelijk gehouden om een goede vergelijking te kunnen Maken. Alle calculators die zijn gebruikt, zijn genoemd in de link. Dit blijven ruwe weergaven, voor een exacte berekening neem contact op met een expert.

 

De landen die zijn weergegeven om in te werken zijn: Ierland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland.  Werken in het buitenland kan vaak wel voordelig uitpakken, maar waar moet je naartoe? En als je dat nou eens vergelijkt met Nederland is het dan voordeliger?

 

Werken in Ierland - € 19,335.00

Wanneer je gaat werken in Ierland voor die nieuwe baan, moet er dan meer of minder belasting worden betaald, en wat word er overgehouden onder de streep. Bij een loon van € 22,000 per jaar bruto word er € 19,335 overgehouden onder de streep.  Hieronder staat de berekening  van het netto inkomen in Ierland.

Zelf ook uitrekenen wat het netto loon zal zijn in Ierland dat kan hier: http://services.deloitte.ie/tc/

Vul alle gegevens in die voor jou belangrijk zijn en bereken jouw nettoloon. Vergelijk dit loon dan met andere landen.

Werken in het Verenigd Koninkrijk -  £14,070.44/ 19 066.75

Werken in het buitenland, in het Verenigd Koninkrijk betekent betalen met een andere valuta. Er zal worden uitbetaald in de Britse pond en er zal ook in deze valuta de belasting moeten worden betaald.  Wanneer er € 22,000 euro verdient wordt in het verenigd Koninkrijk is dit £16,151.82 per jaar (valuta koers gemeten 09/10/2015). Van deze £16,151.82 bruto is na aftrekken van alle posten nog £14,143.21 van over onder de streep. Dit is € 19,066.75 netto(valutakoers 09/10/2015). Hieronder de afbeelding  wat er afgedragen moet worden aan de belasting.

Bereken wat het netto loon zal zijn in het Verenigd Koninkrijk kan hier: http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php

Bereken jouw nettoloon door alle gegevens correct in te vullen en vergelijk het met de andere landen en zie waar het dan toch goedkoper kan worden.

 

Werken in Spanje - €17,423.95.00

Werken in het buitenland en dan wel zonnig Spanje. Heeft werken in Spanje naast het heerlijke zonnetje nog meer voordelen? Bij een bruto loon van € 22,000 is na aftrekken van alle posten nog een netto loon over van € 17,423.95. (Peones is een arbeider)

Zelf berekenen wat het netto loon kan zijn in Spanje dat kan hier: http://www.calcularsueldoneto.com/csn-en-calculate-net-salary.php

Misschien is het bij jouw loon wel gunstiger om in Spanje te gaan wonen, en vergelijk het met andere landen om te zien waar je het meeste overhoud.

 

Werken in Duitsland - € 15,364.40

Werken in Duitsland, de economische motor van Europa. Wanneer je in Duitsland gaat werken met een brutoloon van € 22,000 wordt daar € 15,364.50 netto van overgehouden. Dit komt voornamelijk door het afdragen van pensioen en de verplichte verzekeringen die je moet betalen. Dit betekent dus dat er wel wat voor terug wordt gegeven.

In Duitsland moet je dus het meeste afstaan van je loon, wil je ook jouw loon berekenen kan dat hier: https://www.bbx.de/grossnet-wage-calculator-germany/.

 

Vergelijken met Nederland

Maar hoe is dit nou ter vergelijking in Nederland.

Werken in Nederland met een bruto loon van € 22,000 betekent  netto € 18,233 verdienen. Echter, in dit geval wanneer je onder de 30 bent en hoger opgeleid (HBO of hoger) dan is er recht op de 30% regeling die er voor zorgt dat er 30% minder belasting betaald hoeft te worden over je loon. In dit voorbeeld gaat het over een 25-jarige die hier geen recht op heeft. Hieronder in de afbeelding staat wat je moet afdragen.

Wil jij deze test ook zelf doen dat kan hier: http://ttt-group.com/en/formulieren-en-documenten-2/bruto-netto-2   en bereken wat jij moet betalen aan belasting in Nederland en vergelijk het gelijk met andere landen om te zien wat jij kan “besparen”.

 

Conclusie

Er wordt dus minder overgehouden van het bruto loon in Nederland dan in Ierland en ook minder dan in het Verenigd Koninkrijk.  Je verdient wel meer in Nederland dan in Spanje en Duitsland, maar gelukkig is de zon wat vaker in Spanje en is de tapas net wat goedkoper, en die heerlijke braadwürst komt toch echt uit Duitsland.

Dus wanneer we alle landen met elkaar gaan vergelijken qua netto loon komt Ierland als favoriet uit de test met een netto loon van € 19,335 en is Duitsland de mindere met € 15,364.

Het is dus beter om te gaan werken in Ierland of het Verenigd Koninkrijk op basis van het netto loon. Dit scheelt weer een paar uurtjes werken. Maar zoals al eerder genoemd is dit niet de enige reden om te gaan werken in het buitenland, echter is het wel een hele belangrijke reden om te gaan werken in het buitenland.

Daarom is uit deze test gekomen dat het beter is om te gaan werken in het buitenland en dan wel in Ierland.

Werken in het buitenland kan dus voordeliger zijn dan in Nederland!

Kijk hier voor alle vacatures in Ierland

Kijk hier voor alle vacatures in de UK.

 

 

 

Latest jobs in: Dutch language jobs