Connecting to LinkedIn...

a

Blog

Werken in het buitenland, Wat moet ik regelen? The Jobcoconut Guide

Hook 881441 1920

Published 16th October 2015

Werken in het buitenland, wat moet ik regelen? The Jobcoconut guide

Voordat je kunt gaan werken in het buitenland moet je aan een paar dingen denken. Misschien denk je dat je alles al geregeld hebt, top. Dan is dit meer een checklist voor jou.

 Deze blog is geschreven in samenwerking met een recruiter die al jaren in het veld aan het werk is en dus ervaring uit eerste hand heeft. Maar wat denk jij dat je moet doen voordat je kunt gaan werken in het buitenland?

1.     CV vertalen

Voordat je wilt gaan werken in het buitenland moet je in elk geval je CV vertalen in het Engels of in de taal van het land naar keuze. Jouw CV aanpassen in het Engels kan je dit doen via Europass, hiermee creëer je een standaard Engels CV waarmee je bijna overal in Europa kan solliciteren. Echter, zit hier direct ook een nadeel aan  voor je sollicitatie in het buitenland. Dit CV is dan ook echt standaard, bevat geen personal touch en laat niet zien wie je bent.

Daarom vinden recruiters het dan ook vaak niet fijn een Europass CV te ontvangen. Maak je eigen CV met de benodigde informatie en met jouw eigen personal touch.

2.     Verzekeringen & belasting afsluiten

Wat veel vergeten wordt is dat wanneer je gaat werken in het buitenland is dat je andere sociale premies moet gaan afdragen in een ander land. Hierdoor heb je geen recht meer op een verzekering in Nederland of België en zou je, je eigen verzekering moeten vragen wat mogelijk is of nieuwe moeten afsluiten in het buitenland of eventueel een Europese verzekering afsluiten.

Wanneer je dan daadwerkelijk werkt in het buitenland zal het niet lang duren voor je je eerst loonstrookje zult ontvangen. Helaas moet je hierover ook belasting gaan betalen (Inkomsten belasting).  Hoeveel dit is verschilt per land. Eventuele andere belastingen zullen afgedragen moeten worden in het fiscale woonland. Zoek goed uit waar je belasting moet betalen en voorkom dubbele belasting. (Inkomsten belasting per land vergelijken? Lees hier onze ander blog over belasting)

3.     Uitschrijven bij de gemeente.

Logischer wijze zul je net als dat je zult verhuizen binnen Nederland, je moeten uit moeten schrijven in Nederland en dan weer inschrijven waar je gaat wonen in het buitenland. Vergeet echter niet gelijk je geldigheid van je paspoort en rijbewijs te controleren, dit scheelt je weer die administratieve rompslomp.

4.     Partner of dieren meenemen

Denk eraan, je gaat vaak niet alleen. Heb je alles overlegd. Ga je alleen, of komt je partner mee? En wat zijn de levenskosten in het buitenland?(huizing, voedsel, andere activiteiten) Vergeet niet dat een ander kan heel anders relativeren kan. Ga er dus ga er nooit zomaar vanuit dat hij/zij net zo blij zijn als jij. Bespreek dit duidelijk voor de tijd.

Voor dieren geldt dit gelukkig niet, maar zorg hiervoor dat alles vooral met de vluchten goed geregeld is en ook hoe je die zal gaan onderhouden naast je baan. Kijk hier voor de regels van KLM 

5.     De taal leren

Soms is het verstandig, (ook al hoef je de taal niet te spreken op je werk) dat je ook de lokale taal spreekt. Want er is toch echt meer te doen dan alleen werken in het buitenland. Engels kan je vaak aardig redden maar soms is het makkelijker om dan toch bijvoorbeeld een beetje Spaans te leren voor die baan in Barcelona.

6.     Inentingen zetten

Hoewel binnen Europa er weinig landen zijn waar verplichte inentingen zijn ingevoerd kan het nooit kwaad om nog even die paar inentingen te controleren en zo nodig te herhalen (wel worden in veel landen verschillende inentingen aangeraden, beoordeel zelf wat je nodig vindt).  

Buiten Europa is het verstandig te controleren wat aangeraden word door de rijksoverheid. (Vaccinaties)

7.     Afsluiten en Genieten

Het hele proces voorafgaand aan werken in het buitenland kan hectisch en snel verlopen. Je kunt al na een week of twee in het land naar keuze zijn. Sluit alles goed af en zorg ervoor dat wel alles geregeld hebt wat betreft vervoer en accommodatie. Vaak kan een werkgever je de eerste weken tijdelijke accommodatie bieden en/of hulp bieden met het vinden van een accommodatie voor langere tijd.

Wanneer dit geregeld is of word, pak dan even de rust en geniet nog even van Nederland of België. Dus vergeet hierbij niet om nog even te genieten van de tijd in eigen land.

 

Latest jobs in: werken in het buitenland